Verslag Duchenne Heroes 2016

Vandaag zaterdag 18 september via Kesteren met de camper, auto met caravan en busje naar Saarburg, Duitsland. In Kesteren komt ons hele gezelschap bij elkaar. Bestaande uit Auke, Henri, Patrick, Albert, Frans en Patrick is Riding4Nick vertegenwoordigt door een grote groep. Twee fietsers (Frans en Patrick) en de vier andere als vrijwilliger. Voor Auke en Henri de eerste keer! Auke, als vader van Nick, was door ons fietsers gevraagd om mee te gaan en zo te ervaren wat het voor ons als fietsers is om deze prestatie neer te zetten. Auke heeft ons verzoek met beide handen aangegrepen en meteen zijn vriend Henri meegevraagd.

Uitgebreid wordt er afscheid genomen door de familie Kuus en vrienden. We rijden ruim vier uur om in Saarburg te komen met als laatste klim naar de camping 9 haarspeld bochten. Dat wordt morgen de laatste klim op de fiets! Morgen wordt vanuit deze camping een ronde gereden.

Op de camping veel bekende en ook veel nieuwe gezichten. Duchenne Heroes zat dit jaar vol en dat betekend 300 fietsers voor de hele week en bijna 100 weekend Heroes voor de laatste 2 dagen. Fietsen worden in orde gemaakt, rugzakken voorbereid, bidons klaargezet, kleding uitgezocht. Vanavond na het eten de eerste briefing en dan morgen gaan we van start!

Etappe 1, rondje Saar

De eerste etappe is een rondrit vanaf de camping. We starten op volgorde deze dag. Met een praatje worden we uitgeleide gedaan en de eerste meters zijn langs de wijnranken naar beneden. Het is een wijngebied en dat gaan we de dag nog veel zien. Het is een mooie route met mooie uitzichten over oa de rivier de Saar. Na 90 kilometer en 1700 hoogtemeters zijn we weer terug op de camping. Goed begin van de eerste dag. Vader Auke wordt geïnterviewd voor de dagfilm en is hier te zien. Verder zijn alle dagfilmpjes op YouTube te zien. Vermakelijke en mooie beelden.

Etappe 2, Saarburg - Echternachterbruck

Vandaag vroeg op. Aankleden en naar het ontbijt. Je ontbijt maken en meteen ook je lunchpakketjes voor controlepost (CP)1 en controlepost 2. Deze vervoert de organisatie naar de CP'S en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Vandaag starten we weer door de wijnvelden. Afwisselend vlakkere stukken langs de Moezel met steile, mindere steile klimmen. Als we in Luxemburg aankomen fietsen door het Mullertal. Door kloven en langs smalle beekjes eindigen we na 101 kilometer en 2000 hoogtemeters op de camping. Auke en Henri nemen onze fietsen over en spuiten deze af op de afspuitplek. Zelf lekker onder de douche stappen en met zijn allen bij de camper nog wat drinken voordat we gaan eten. Vroeg op is ook vroeg naar bed. Vandaag was een mooie dag, morgen waarschijnlijk ook.

Etappe 3, Echternachterbruck - Lieler

Weer vroeg op, we doen dit de hele week zodat we vroeg kunnen starten. Officieel vanaf 8 uur maar we proberen 10 minuten tot een kwartier eerder te starten. Het heeft een aantal voordelen. Je haalt niemand in, dus er zitten geen langzamere deelnemers in afdalingen voor je en je bent vroeg binnen waardoor je niet hoeft te wachten bij het douchen. Gisteren heeft Frans zich verstapt bij het afdalen van een trap. Veel last van zijn hamstring in zijn rechterbeen. Afwachten wat het brengt. Bij CP1 heeft Frans slecht nieuws. Zijn been doet dermate zeer dat hij afstapt. Ik vind het niet leuk om alleen verder te moeten maar het kan niet anders. Patrick is verkeersregelaar op CP1 en neemt hem mee naar de camping. Hij laat zijn been masseren maar is er niet gerust op. Besluit om morgen niet te rijden en zijn been rust te gunnen. Ik rijd de tocht uit en ben met 96 kilometer en 2350 hoogtemeters op de volgende camping.

Ook leuk nieuws want Auke en Henri nemen ons mee uiteten! Het wordt een gezellige avond.

Etappe 4, Lieler - Malmedy

Vandaag alleen op stap, helaas. Over typische Ardennen paden en goedlopende klimmetjes tot aan de verzorgingspost, langs het stuwmeer van Robertville en kasteel Reinhardstein naar Malmedy. Af en toe bij groepjes aansluiten maar er zijn er niet veel die je eigen tempo rijden. 107 kilometer en 1850 hoogtemeters voor de route van vandaag.

Etappe 5, Malmedy - Gulpen

Met zijn tweeën op stap! Frans gaat weer mee. De startklim is al na 600 meter. In het dorp is het linksaf en meteen 300 meter klimmen. Niet makkelijk om zo op te warmen maar het lukt ons goed. Genoeg ervaring om ons niet over de kop te rijden. Het eerste gedeelte gaat door de Hautes Fagnes, Hoge Venen. Langs drassige gronden en heidevelden op weg naar Baraque Michel, een van de hoogste punten van Belgie. Vanuit hier naar het Drielandenpunt en dan zijn we al in Nederland. Hier besluit Frans om het na 80 kilometer voor gezien te houden. Zijn been speelt te veel op en hij belt Patrick om zich op te laten halen. Ik ga verder en heb er een beetje de balen van om alleen verder te moeten en rijd de laatste 20 kilometer in iets meer dan een uur. 100 kilometer totaal en 150 hoogtemeters.

Etappe 6, Gulpen - De Heel

Samen fietsen, wel het leukste! Vandaag met zijn tweeën opstap. Frans heeft zijn been gisteren bij terugkomst laten masseren en met wat paracetamol van de dokter gaan we ervoor. Een lange etappe met weinig hoogtemeters over vaste mountainbikeroutes door het Limburgse land. 118 kilometer lang met 1050 hoogtemeters.

Bij binnenkomst zijn er twee bezoeksters gearriveerd. Esther, de moeder van Nick, en Leonie ,de echtgenote van Henri en tevens medeorganisatrice van de Feel Good Party, komen vandaag en morgen de gang van zaken bekijken. Dat het feestavond is zal zeker een rol hebben gespeeld bij de beslissing om te komen! Uitgerust met schitterende hoedjes en stropdassen maken ze zich op voor de feestavond.

Etappe 7, De Heel - Eindhoven

Vandaag de laatste etappe. Door het Brabantse land onderweg naar Eindhoven. Over brede bospaden, landweggetjes en singletracks fietsen we naar het verzamelpunt, enkele kilometers voor Eindhoven. Gezamenlijk fietsen we als een groep, 400 fietsers, naar het eindpunt. Een nieuwe lokatie maar een zelfde ontlading. Iedereen is blij het gehaald te hebben, de een in een betere vorm dan een ander maar dat telt niet. Wat telt is het loon van een heel jaar werken en naar toe leven. Wat telt is hoeveel we hebben kunnen bijdragen om deze ziekte de wereld uit te trappen. We hebben geteld, 1,385 miljoen euro is er opgehaald door de inzet van fietsers en vrijwilligers en sponsors.

Onze dank is groter dan wij vaak kenbaar maken maar we zijn alle sponsors, familieleden en vrienden zeer dankbaar om ons te helpen de ziekte van Duchenne de wereld uit te trappen.

Wij willen de familie Kuus speciaal bedanken. De inzet voor hun zoon en familie is voor ons een grote motivatie. We zijn ze zeer erkentelijk dat ze dit jaar mee gegaan zijn en zo van dichtbij hebben kunnen ervaren wat wij ervaren.